Start   Rådgivning   Utbildning   Konsulten   Q+E   Partners   Aktuellt   In English

 
Inte så aktuellt längre
 
Gamla nyheter, tidigare publicerade under Aktuellt
 
Torsdag 2009-12-17  
Trä- och Möbelindustriförbundet 7 inredare inför FR2000
Sex svenska inredningssnickerier samverkar för att införa FR2000 i verksamheten. Ett av dem, Bröderna Perssons Specialsnickeri i Bromölla, är certifierade sedan flera år. De övriga inledde arbetet med en kursdag i Växjö under ledning av
Peter Söderlund från Q+E.

Som underlag för arbetet använder gruppen den unika handledning för branschen som Trä- och Möbelindustriförbundet (TMF) tagit fram. Handledningen består av en branschanpassning av FR2000, en komplett dokumentation av ett exempelföretags verksamhetssystem samt detaljerade instruktioner om hur materialet kan användas. Hjälpmedlet finns samlat på en CD-skiva som kan köpas från förbundet. Se här!

Förbundet erbjuder sina medlemmar en utbildning där man under c:a ett år lär sig och inför FR2000 steg för steg i sitt företag.

Torsdag 2009-10-15  
Klicka för större bild! Utmärkelsen Svensk Kvalitet 2008 utdelad
Vid en välbesökt ceremoni på Kunskapscentrum Carl von Linné i natursköna Möckelsnäs, fick Anders Elner, chef för Tandvårdshuset Älmhult, motta utmärkelsen ur HM Konungens hand. C:a 170 gäster njöt av solskenet och den goda lunchen.

Senast som en mindre organisation (färre än 200 anställda) fick ta emot Utmärkelsen var 2003. Helén Willyams från Capio Läkargruppen överlämnade stafetten till Tandvårdshuset.

Fredag 2009-05-15  
Trä- och Möbelindustriförbundet Trä- och möbeldagarna 2009
I samband med sin årsstämma 2009-05-14 ordnade Trä- och Möbelindustriförbundet två seminariedagar i Näringslivets Hus i Stockholm. Seminarierna behandlade förutsättningarna för tillväxt i branschen, varumärken, prissättning samt utveckling av produkter och produktion. Peter Söderlund från Q+E talade om hur man kan utveckla sin produktion med hjälp av ledningssystem enligt FR2000.

Förbundet har tagit fram en unik handledning för branschen i form av en branschanpassning av FR2000, en komplett dokumentation av ett exempelföretags verksamhetssystem samt detaljerade instruktioner om hur materialet kan användas. Hjälpmedlet finns samlat på en CD-skiva som kan köpas från förbundet. Se här!

Under hösten 2009 kommer ett antal introduktionsdagar om hjälpmedlet att genomföras. Då presenterar Peter Söderlund från Q+E också en utbildning som förbundet erbjuder sina medlemmar. Den första introduktionen hålls i Nässjö torsdagen den 2009-09-10 kl. 13.00 till 16.30. Därefter följer introduktioner i Hässleholm, Stockholm och Skellefteå.

Torsdag 2009-03-12  
Vi erbjuder rådgivning och utbildning i kvalitet, miljö, hälsa och säkerhet God kreditvärdighet
Trippel-A ratingen från AAA Soliditet AB är Sveriges mest välkända kreditratingsystem. Sedan 2009-01-26 är Q+E placerade i klass "AA", dvs god kreditvärdighet, något som bara 18% av Sveriges företag har.
 
Måndag 2008-12-01  
Swedish Standards Institiute Ny utgåva av ISO 9001
SIS, Swedish Standards Institute, har nu publicerat den nya utgåvan SS-EN ISO 9001:2008.

Standarden innehåller inga dramatiska förändringar jämfört med utgåva 2000, men texten är enklare att förstå och den har fått en bättre samstämmighet med andra standarder för ledningssystem som till exempel ISO 14001 för miljö och OHSAS 18001 för arbetsmiljö.

Certifieringar mot den nya utgåvan påbörjas omgående och om två år upphör certifikat mot den gamla utgåvan att gälla.

Behöver du hjälp med införande av ett ledningssystem för kvalitet eller ett integrerat system för kvalitet, miljö, arbetsmiljö mm, kontakta oss!
 

Fredag 2008-11-14  
Klicka för större bild! BSR Svenska AB först med typgodkänd etanolkonvertering
BSR Svenska AB har som första företag fått sina konverteringssatser typgodkända. Bakom detta ligger 12 års enträget arbete med att förmå politikerna att ändra lagstiftningen, ett omfattande utvecklingsarbete, ingående tester och ett dokumenterat system för produktionsstyrning och kontroll.

Grattis Rolf Linde och alla andra på företaget som medverkat!
 

Torsdag 2008-02-07  
Rådet för Byggkvalitet Hjälpmedel vid värdering av ledningssystem
På uppdrag av Rådet för Byggkvalitet (BQR) har Alf Karlsson och Peter Söderlund genomfört en studie med syfte att ta fram ett hjälpmedel för inköpare som skall värdera ledningssystem som leverantörer inom samhällsbyggnadssektorn hänvisar till. Resultatet presenteras i tabellform med en beskrivning av vad systemen innehåller och hur deras trovärdighet säkerställts. 28 olika system är beskrivna.

I en tidigare förstudie kartlade och beskrev vi också system för personcertifieringar och några av de utvärderingsmodeller som förekommer i branschen. Dessa är också återgivna i slutrapporten.

 Hämta rapporten här!
 

Måndag 2008-01-07  
Swedish Standards Institiute Uppdaterad standard för arbetsmiljö
SIS, Swedish Standards Institute, har publicerat en uppdaterad utgåva av SIS-OHSAS 18001:2007 Ledningssystem för arbetsmiljö.

Det har tillkommit nya krav och samstämmigheten med ISO 14001 och ISO 9001 har förbättrats. Det gör det enklare att lägga till arbetsmiljökraven i företagets integrerade ledningssystem.

Behöver du hjälp med struktur och metodik i ditt integrerade ledningssystem, kontakta oss!
 

Onsdag 2009-03-11  
Tillsammans skapar vi friskare leenden! Öppet hus på Tandvårdshuset Älmhult
Tandvårdshuset Älmhult, 2008 års mottagare av Utmärkelsen Svensk Kvalitet, inbjuder till Öppet Hus i Älmhult onsdagen den 22 april 2009.
Passa på att se en kundorienterad verksamhet med kvalitet!
 
Måndag 2008-12-08  
Grattis Tandvårdshuset! Utmärkelsen Svensk Kvalitet 2008 till Tandvårdshuset Älmhult
Vi gratulerar Tandvårdshuset Älmhult som tilldelats den finaste kvalitetsutmärkelse man kan få i Sverige!

Mottagare till Utmärkelsen Svensk Kvalitet utses av Institutet för Kvalitetsutveckling (SIQ).

Tandvårdshuset Älmhult blev 1999 den första tandvårdskliniken i Skandinavien som certifierades enligt ISO 9001. 2004 var det dags för ISO 14001.

2005 erövrades Utmärkelsen Praktikertjänst Gemma och 2006 Kvalitetsutmärkelsen Vård och Omsorg från Sveriges Kommuner och Landsting. Och nu alltså Utmärkelsen Svensk Kvalitet, som alla företag och organisationer i Sverige kan tävla om.

Läs domarkommitténs motivering och ett antal kommentarer här.
 

Fredag 2008-08-08  
MPI Teknik AB MPI Teknik AB certifierat mot ISO 9001
Vi gratulerar MPI Teknik AB i Lessebo som fått sitt kvalitetssystem certifierat enligt ISO 9001:2000. MPI ingår i börsnoterade B&B Tools AB (tidigare Bergman & Beving). Företaget utvecklar och tillverkar höj- och sänkbara bord och lyftpelare. Läs mer om företaget här.

Stort grattis till kvalitetssamordnare Ida Helin, VD Thomas Nordahl och alla ni andra som deltagit i arbetet!
 

Tisdag 2008-06-24  
Klicka för större bild! BSR Svenska AB Årets företagare i Växjö kommun
Stefan Olsson och Rolf Linde, BSR Svenska AB, har utsetts till årets företagare i Växjö kommun 2007 med följande motivering:

"Rolf Linde och Stefan Olsson har byggt upp ett framgångsrikt företag som på många sätt symboliserar urkraften och dynamiken hos entreprenörer i Europas grönaste stad. Företaget har vuxit snabbt med bra lönsamhet och står nu redo att ta nästa tillväxtsteg. Högteknologi, aktiv forskning och ett specialiserat unikt produktsortiment där man är marknadsledande, kombineras med ett stort miljöengagemang där företagarna varit framgångsrika i opinionsbildningen."

Grattis, Stefan och Rolf!
 

Tisdag 2007-11-20  

Rolf Linde i världens första etanoldrivna rallybil

Bilsportens miljöpris till Malte Sandberg och Rolf Linde
Männen bakom världens första etanoldrivna rallybil får Bilsportförbundets nyinstiftade miljöpris. "Gula Saaben" fick köra på dispens 2003. Idag är etanol etablerat som tävlingsbränsle och används av merparten av de svenska elitförarna.
Stort och välförtjänt grattis!
Läs mer på Bilsportförbundets och BSRs webbplatser.
 
Torsdag 2007-11-15  

Peter Söderlund i presentationstagen

Sustainable Transports and Green Fuels
Den 15 november deltog vi i Exportrådets seminarium om uthålliga transporter och miljöanpassade bränslen på svenska ambassaden i Paris. Peter Söderlund presenterade BSR Svenska ABs arbete med konvertering av bensindrivna bilar till etanol.
Läs mer på Exportrådets och BSRs webbplatser.
 
Fredag 2007-08-24  

Högsta kreditvärdighet!

Högsta kreditvärdighet enligt UC
UC bedömer att Q+E har högsta kreditvärdighet och ligger i riskklass 5 (mycket låg risk).
 


 

Miljöledning
En utbildning för ledningsgrupper som vill påbörja ett systematiskt arbete med den yttre miljön. Läs mer här.
 
Fredag 2007-04-27  
Christerssons Tandvårdsteam Christerssons Tandvårdsteam i Helsingborg fick
Gemma 2007

Praktikertjänsts årsstämma offentliggjordes att Christerssons Tandvårdsteam i Helsingborg tilldelats utmärkelsen.
Domarkommitténs motivering: ”Verksamheten är en förebild inom Praktikertjänst genom sin förmåga att omsätta hög kompetens till affärsverksamhet. Den visar på stor förmåga att förverkliga värdebaserad tandvård där kunden involveras systematiskt och genomtänkt. Verksamheten präglas av ett coachande ledarskap där nästa generations medarbetare tillåts växa. Som en röd tråd genom verksamheten finns en väl förankrad vision: Er tandhälsa – vårt gemensamma mål.”

Husläkarna i Österåker fick ett hedersomnämnande för föredömligt ledarskap.
 

Fredag 2007-04-13  
Examinatorerna i Gemma 2007 Gemma 2007
Arbetet att hitta en värdig mottagare till Förebilden Praktikertjänst Gemma 2007 har avslutats. Nu väntar alla med spänning på domarkommitténs beslut som offentliggörs på årsstämman den 27 april. Tio enheter inom Praktikertjänst AB tävlade om den prestigefyllda utmärkelsen som delas ut för tredje året i rad. Peter Söderlund från Q+E var en av fem externa examinatorer som tillsammans med sju av Praktikertjänsts egna examinatorer genomförde utvärderingen.
 
Tisdag 2007-01-23  
Agneta Marcks von Würtemberg från Praktikertjänst hyllar Stor fest på Möckelsnäs Herrgård
Vid en högtidlig ceremoni på Möckelsnäs Herrgård fick verksamhetschefen Anders Elner med personal på Tandvårdshuset i Älmhult ta emot Kvalitetsutmärkelsen Vård och Omsorg 2006 från Sveriges Kommuner och Landsting. Ett fyrtiotal gäster bjöds på en utsökt middag.
 
Onsdag 2007-01-09  
  Gemma 2007
Även i år kommer
Peter Söderlund
från Q+E att som extern examinator att utvärdera några av de sökande till Praktikertjänsts interna kvalitetsutmärkelse Gemma. Efter att ha tilldelats Gemma för två år sedan, gick Tandvårdshuset förra året vidare och erövrade Kvalitetsutmärkelsen Vård och Omsorg 2006 i konkurrens med hela den offentligt finansierade vården i Sverige.
 
Torsdag 2006-11-30  
Kvalitetsutmärkelsen Vård och Omsorg Tandvårdshuset i Älmhult en vinnare!
Ett STORT grattis till Tandvårdshuset i Älmhult som har tilldelats Kvalitetsutmärkelsen Vård och Omsorg 2006!

Ur motiveringen:
Tandvårdshuset kännetecknas av en påtaglig kvalitetskultur som genomsyras av ett processtänkande. Verksamheten bedriver ett systematiskt kvalitetsarbete väl anpassat för en liten organisation.

Även Kvinnokliniken på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping fick utmärkelsen.

Utmärkelsen drivs av Sveriges Kommuner och Landsting i nära samverkan med Institutet för Kvalitetsutveckling (SIQ) och vänder sig till offentligt finansierad vård och omsorg inklusive tandvård med syfte att stimulera kvalitets- och verksamhetsutveckling. Läs mer här.
 

   
   

Fredag 2006-10-06 BSR i nytt hus

BSR i ny lokal
BSR Svenska AB, som bland annat arbetar med konvertering av fordon till alternativa bränslen, har hu flyttat in i sitt nybyggda hus med kontor, välutrustad verkstad och lager. Titta här så fint det blev!

Onsdag 2006-08-30

Kvalitetsutmärkelsen Vård och Omsorg 2006
Duktiga på tandvård!Den 30 november utses mottagaren av Kvalitetsutmärkelsen Vård och Omsorg (tidigare Kvalitetsutmärkelsen Svensk Hälso- och Sjukvård, QUL).  Utmärkelsen drivs av Sveriges Kommuner och Landsting i nära samverkan med Institutet för Kvalitetsutveckling (SIQ) och vänder sig till offentligt finansierad vård och omsorg inklusive tandvård med syfte att stimulera kvalitets- och verksamhetsutveckling. Läs mer om Kvalitetsutmärkelsen här.

En av de tävlande är vår kund Tandvårdshuset i Älmhult. Vi önskar dem all framgång!

Fredag 2006-04-28

Förebilden Praktikertjänst GemmaUtmärkelsen Gemma till tandläkarmottagningen Team Neider i Uppsala
Under våren har ett intensivt arbete pågått för att utse mottagare till Förebilden Praktikertjänst Gemma 2006. Elva enheter inom Praktikertjänst AB tävlade om den prestigefyllda utmärkelsen som utdelades för andra året. Team Neider utsågs till den bästa förebilden, men alla deltagare är vinnare eftersom deltagandet bidrar till att utveckla verksamheten.

Peter Söderlund från Q+E var en av sex externa examinatorer som tillsammans med Praktikertjänsts egna examinatorer utvärderade deltagande enheter. Se bild på examinatorerna här.

Gemma bygger på en självutvärdering med hjälp av Indicator® och ett efterföljande platsbesök där enhetens styrkor och förbättringsmöjligheter verifieras. Examinatorerna skriver en återföringsrapport som enheten kan använda för sitt fortsatta förbättringsarbete. En domarkommitté utser mottagare av utmärkelsen.

Tisdag 2005-10-11 Klicka för större bild!

Snart lagligt att konvertera till etanol- eller gasdrift?
Den 11 oktober var det åter dags för konferens i Växjö om miljöbilar. Miljöfordon Syd arrangerade. Huvudnumret var Vägverkets presentation av rapporten till Regeringen om hur konvertering till alternativa bränslen kan göras under ordnade former. Peter Söderlund från Q+E presenterade de tester som företaget BSR Svenska AB gjort och som visar att det går alldeles utmärkt att konvertera befintliga fordon till etanoldrift med mycket  låga utsläpp av skadliga ämnen. Presentationen finns här! Du hittar också de flesta andra  presentationer som gjordes på konferensen på Miljöfordon Syds hemsida, under "Arkiv".

Fredag 2005-07-01

FR2000 VerksamhetsledningFR2000 Verksamhetsledning
Nu finns FR2000 i en ny utökad utgåva som innehåller krav på kvalitet, miljö, kompetensförsörjning, hälsa och säkerhet. Den träder i kraft 2006-01-01. Den nya utgåvan kan beställas från FR2000-kansliet.

Torsdag 2005-04-14

Nya tränare för DO-IT. Klicka för större bild!3 nya tränare för DO-IT!
Nu finns det tre nya tränare för DO-IT i konsultföretaget Q Control. Huvudtränaren för DO-IT, Peter Söderlund från Q+E ledde utbildningen under tre intensiva dagar i Köping. Tränarna kommer till att börja med genomföra DO-IT på LEAX-gruppens produktionsenheter i Köping. Som tränare är de också certifierade att utbilda workshopledare hos sina kunder i DO-IT.

Deltagarna från vänster: Jan Carlsson, Ann-Sofie Eriksson och Tony Jansson.

LEAX är en företagsgrupp med totalt 230 anställda. Utöver konsultverksamheten i Q Control finns produktionsanläggningar för avancerad skärande bearbetning och kraftgenereringsutrustning. Läs mer om LEAX här.

Tränarutbildningen omfattade samtliga fem moduler i DO-IT. Läs mer om DO-IT här!

Torsdag 2005-02-10

AutoFlowChart-utbildningGlada kursdeltagare! Klicka för större bild!
Peter Söderlund från Q+E har deltagit i utbildning i AutoFlowChart - FR2000 i elektronisk skepnad under ledning av Mats Ahl från Netforms. AutoFlowChart är ett grafiskt datahjälpmedel som underlättar utformning, användning och uppdatering av ledningssystemet. Läs mer om AutoFlowChart här.

På bilden syns från vänster: Kjell Janson, Mats Ahl, Kent Brunkvist, Peter Söderlund (främre), Göte Johansson (bakre), Rune Giselsson och Gunilla Mattsson.

Tisdag 2005-02-08Klicka för större bild!

Köra på etanol för miljöns skull!
På måndagen den 7 februari arrangerade Miljöfordon Syd och Kommunförbundet Kronoberg en konferens i Växjö på temat etanol som fordonsbränsle. Peter Söderlund från Q+E talade om erfarenheter som företaget BSR Svenska AB samlat när det gäller konvertering av befintliga fordon till etanoldrift. På talarlistan fanns Sveriges miljöminister Lena Sommestad, företrädare för  Vägverket, riksdagens trafikutskott och näringsutskott, Svenska Naturskyddsföreningen, fordons- och bränsleindustrin mfl. Se programmet här! Flertalet av de presentationer som gjordes på konferensen finns publicerade på Miljöfordon Syds hemsida.

Tisdag 2005-02-01

Ny utbildning i feleffektanalys!Läs mer om utbildningen här!
Vi kan nu erbjuda en avancerad utbildning i FMEA, FMECA och felträdsanalys. Utbildningen genomförs i första hand företagsinternt och skräddarsys efter era behov! Läs mer här!

Torsdag 2005-01-13

Nya tränare för DO-IT!Nöjda tränare från NOTE!
Den 11-13 januari utbildades sex nya tränare för DO-IT. Utbildningen genomfördes i Borås under ledning av Peter Söderlund från Q+E som är huvudtränare för DO-IT. Tränarna är nu certifierade att som workshopledare sätta igång förbättringsarbetet på sina respektive enheter och att utbilda nya workshopledare i DO-IT.  

Deltagarna finns i olika delar av NOTE-koncernen som nu satsar på DO-IT på bred front. På bilden syns från vänster Mikael Holmsten, Jonas Sjöberg, Jan Johansson, Sven-Ragnar ”Sventa” Keck, Ola Johansson och Joakim Engbe.

NOTE är en av Skandinaviens ledande elektroniktillverkare med c:a 1000 anställda och ett stort antal  produktionsanläggningar i Sverige och i Europa. NOTE är noterat på Stockholmsbörsen. Läs mer om NOTE här.

Tränarutbildningen omfattade samtliga fem moduler i DO-IT. Läs mer om DO-IT här!

Tisdag 2004-02-10

Läs mer om FR2000 här!Peter Söderlund certifierad FR2000-konsult
Efter genomgången kurs med godkänt kunskapsprov, har Peter Söderlund blivit certifierad FR2000-konsult. Läs mer om FR2000 här!

Tisdag 2003-12-09

Större ansvar för kommuner och enskilda!Ny lag om skydd mot olyckor
Nu har den nya lagen (SFS 2003:778) och förordningen (SFS 2003:789) om skydd mot olyckor utkommit från trycket. Lagen gäller från årsskiftet och ersätter räddningstjänstlagen från mitten av 1980-talet. Du kan läsa mer på Räddningsverkets hemsida. Där hittar du både lagen och förordningen i pdf-format. Hämta dem här.
Om du inte har Acrobat Reader, hämta den gratis här.

Måndag 2003-12-01

Robert JakobssonRobert Jakobsson ny projektledare på Prevent
Robert Jakobsson från Arbetsmiljöforum, börjar hos Prevent den 1 mars 2004. Han blir också ställföreträdande produktionschef. Robert har ett gediget förflutet inom arbetsmiljöområdet, är civilingenjör med kemi som inriktning och har såväl erfarenhet från forskning som praktiskt arbetsmiljöarbete. Han har också jobbat med utbildningsfrågor och materialproduktion.

Svenskt KvalitetsindexTelia har gått förbi Vodafone i kundnöjdhet!
Svenskt Kvalitetsindex (SKI) är ett system för att samla in, analysera och sprida information om kunders förväntningar, upplevd kvalitet och värdering av varor och tjänster. Den senaste undersökningen handlar om telekombranschen. Läs mer här!

Systematiskt arbetsmiljöarbeteArbeta systematiskt med arbetsmiljön!
Nu finns det en uppdaterad beskrivning av vår utbildning Systematiskt arbetsmiljöarbete. Utbildningen kan genomföras både som öppen och som företagsintern utbildning. Läs mer här!

Utmärkt kvalitet!Kom igång med Utmärkelsen Svensk Kvalitet!
Nu finns det en uppdaterad beskrivning av vår utbildning Utmärkelsen Svensk Kvalitet - Kom igång! Utbildningen kan genomföras både som öppen och som företagsintern utbildning. Läs mer här!

PreventKemiguiden
Se över arbetsmiljön. Varje år drabbas tusentals anställda, främst på mindre och medelstora företag, av arbetsskador orsakade av kemiska ämnen, Snart är nya KEMIGUIDEN klar med alla lagar och förordningar om kemiska ämnen samlade och redan nu kan du ta en förhandstitt här.

Utmärkelsen Svensk KvalitetOffensiv kvalitetsutveckling lönar sig!
En ny doktorsavhandling av Henrik Eriksson från Luleå tekniska universitet ger klara besked. Företag som mottagit Utmärkelsen Svensk Kvalitet har 18 procent högre avkastning på kapitalet, fem procent högre vinstmarginal och sex procent bättre försäljning än konkurrenterna! Resultaten styrker vad flera internationella undersökningar kommit fram till. Läs mer om avhandlingen här!

 

Måndag 2003-08-18Klicka för att komma till Prevents hemsida!

Checklista vid skyddsrond
Nu finns det färdiga checklistor från Prevent som kan användas vid skyddsrond och i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Hämta som pdf-fil
här
Om du inte har Acrobat Reader, hämta den gratis här.

Onsdag 2003-03-12

Miljöutbildningar på Tullverket
Klicka för att komma till Tullverkets hemsidaSom underleverantör till Utbildningshuset har Q+E nu slutfört uppdraget att utbilda Tullverkets c:a 2500 medarbetare i grundläggande miljökunskap. Läs mer i Utbildningsnytt från Utbildningshuset!

Onsdag 2002-12-25Grattis, Affe!

Affe 60 år!
Idag fyller min bästa kamrat och samarbetspartner Affe 60 år! Födelsedagen firas med familjen på fjärran ort.
Stort grattis Affe! Jag ser fram emot att fortsätta arbeta ihop med dig!

Onsdag 2002-12-11

Luftvårdspris till Malte SandbergMalte Sandberg, miljöbilskämpe
Malte Sandberg, Miljö- och hälsoskyddschef i Växjö Kommun har tilldelats årets luftvårdspris av Kronobergs luftvårdsförbund. Malte får priset för sitt engagemang och sina viktiga insatser för att införa alternativa fordonsbränslen. Läs mer här! Stort grattis, Malte!

Torsdag 2002-12-05

Uppvaktning på Miljödepartementet
Malte Sandberg, Rolf Linde och Johnny GyllingEn delegation från BSR Svenska AB uppvaktade idag Miljödepartementet om behovet av ett certifieringssystem för chiptrimning och andra specialbilprodukter och behovet av förenklade regler för dispenser vid konvertering av bilar för etanolbränslen, i syfte att driva utvecklingen mot ett fossilbränslefritt samhälle. Även företrädare för Näringsdepartementet, Naturvårdsverket, Vägverket och AB Svensk Bilprovning  deltog. Malte Sandberg, Miljö- och hälsoskyddschef i Växjö Kommun, Johnny Gylling, riksdagsman (kd) och ledamot av Trafikutskottet samt
Peter Söderlund från Q+E  stödde Rolf Linde från BSR Svenska AB.  

Tisdag 2002-11-05

RullstolNya regler för förtidspension och sjukbidrag
Förtidspension byter namn till sjukersättning och sjukbidrag byter namn till tidsbegränsad sjukersättning eller aktivitetsersättning vid årsskiftet. Samtidigt ändras en en hel del av reglerna. Läs mer här!
Om du inte har Acrobat Reader, hämta den gratis här
.

Stress, stress, stress!

Torsdag 2002-09-19

Rökare kostar en extra månadslön
Sluta röka!
Centrum för tobaksprevention i Stockholm redovisar i en rapport att rökare i genomsnitt har 8 fler sjukdagar per år och att det tar 30 minuter extra per arbetsdag att röka. Tillsammans kostar det arbetsgivaren mer än en månadslön extra per år. Hjälp att sluta röka hittar du på Rökfri på jobbet.

Torsdag 2002-09-12

Miljöanpassade tjänstebilar?Mer miljöanpassade tjänstebilar?
EU-kommissionen föreslår att förmånsbeskattningen av tjänstebilar ska stå i proportion till koldioxidutsläppen (dvs. bränsleförbrukningen) på samma sätt som nu sker i Storbritannien.

Fredag 2002-08-30

Miljöutbildningar på TullverketKlicka för att komma till Tullverkets hemsida
Som underleverantör till Utbildningshuset har Q+E fått i uppdrag att utbilda c:a 2 500 medarbetare på Tullverket i grundläggande miljökunskap. Utbildningen omfattar sammanlagt 16 seminarier över hela landet. Seminarierna hålls av
Peter Söderlund från Q+E. Läs mer i Utbildningsnytt från Utbildningshuset!

Onsdag 2002-08-21Magaretha AexandersonRikard Högfeldt och Peter Söderlund

DO-IT på Stora leverantörsdagen 2002 i Södertälje
Vid Stora leverantörsdagen 2002 som Fordons Komponent Gruppen ordnade i Södertälje på onsdagen, deltog c:a 360 personer från fordonsindustrin och deras leverantörer. Margaretha Alexanderson och Rikard Högfeldt från Utbildningshuset och
Peter Söderlund från Q+E visade upp DO-IT. Läs mer om DO-IT här.

Fredag 2002-05-24

Handledarutbildning SIQ indicator™
Peter Söderlund och vår samarbetspartner Alf Karlsson, tillsammans med åtta andra blivande handledare, deltog under veckan i handledarutbildning för SIQ indicator™. Det är ett mycket användbart hjälpmedel i förbättringsarbetet, när man snabbt vill "ta tempen" på verksamheten. Läs mer här!

Torsdag 2002-05-16

Projektledning Introduktionskurs
Nu finns det en uppdaterad beskrivning av vår introduktionskurs i projektledning! Peter Söderlund, Q+E var en av de första två konsulterna som certifierades av Swedish Projectfactory för introduktionsutbildning i Project Quality Management (PQM) i Sverige. PQM-certifierade konsulter finns sedan tidigare i Finland och Norge. Läs mer här!

Fredag 2002-05-10

Ecodriving för bättre miljö och ekonomi
Vet du att du kan spara mycket pengar, skona miljön och ändå komma fram lika fort i trafiken? Lösningen heter Ecodriving och är mycket enkelt att lära sig.  De som genomgår utbildningen minskar i genomsnitt sin bränsleförbrukning med 13 %. En del förare kan spara upp till 20%! Läs mer här!

Fredag 2002-03-01

Dependum ny samarbetspartner
Dependum är ett nystartat bolag som erbjuder utbildningslösningar inom bla. ständiga förbättringar, ledarutveckling, kunskapssäkerhet och utveckling av kundlojalitet. Företaget ägs och drivs av Göran Korch, Limhamn och Ulf Gustavsson, Tyresö. Vi samarbetar också när det gäller PQM-utbildningar i projektledning, DO-IT, verktyget för omedelbar förbättring och andra förbättringsmetoder.

Torsdag 2001-12-20

Sveriges första PQM-certifieringar
Den 20 december blev Christel Niss-Jacobson, Axion Utbildning och Peter Söderlund, Q+E certifierade av Swedish Projectfactory för introduktionsutbildning i Project Quality Management (PQM). Vi är de första två konsulterna som certifierats i Sverige. PQM-certifierade konsulter finns sedan tidigare i Finland och Norge. Läs mer om PQM här!

Fredag 2001-11-16

Konvertering av personbilar till etanoldrift
En konferens på temat Fordon & Drivmedel – Lägre kostnader och renare miljö avhölls den 15 och 16 november 2001 i Växjö. BSR Svenska AB presenterade tekniken för konvertering av befintliga fordon till etanolbränslet E85 och även optimering för låginblandning av etanol (E5). Mer information här.

Fredag 2001-10-26

Det systematiska arbetsmiljöarbetet går trögt i småföretagen
Bara 1 av 3 småföretag i byggbranschen och 2 av 5 i verkstadsindustrin har genomfört systematiska undersökningar av riskerna i arbetsmiljön. Det är det nedslående resultatet av Arbetsmiljöverkets kampanj vecka 43, när c:a 1500 småföretag med mindre än 20 anställda fick besök av Arbetsmiljöinspektionen. Många av de inspekterade företagen saknar också företagshälsovård, vilket också är ett krav i föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete, AFS 2001:1. Bara drygt hälften av byggföretagen, en tredjedel av verkstadsföretagen och ännu färre inom transportsektorn är anslutna.

Söndag 2001-07-29

Takvegetation
På prov har vi lagt ett 16 m2 stort moss-sedumtak från Veg Tech. Takvegetation har en mängd positiva effekter: dagvattenbelastningen från byggnaden minskar, värmebelastningen minskar, buller dämpas, tätskiktet skyddas från UV-strålning och får därmed väsentligt högre livslängd och det är brandsäkert. Men, framför allt, det är vackert! Läs mer!

Fredag 2001-05-18

Samarbete med Arbetsmiljöforum
Vi har inlett ett samarbete med Arbetsmiljöforum kring arbetsmiljöfrågor i integrerade verksamhetssystem för arbetsmiljö, kvalitet och miljö.

Onsdag 2001-05-16

Hemsidan på webbhotell
Nu har vi lagt vår hemsida på Space2u webbhotell. Se www.space2u.com.

Onsdag 2001-05-02

Affe på webben
Nu finns vår samarbetspartner Affe i Södertälje HB på nätet. Se www.affe.se.

Tisdag 2001-04-10

Systematiskt Arbetsmiljöarbete
Från den 2001-07-01 gäller nya föreskrifter om arbetsmiljöarbetet. Systematiskt Arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 ersätter då Internkontroll av arbetsmiljön AFS 1996:6. Läs mer på Arbetsmiljöverkets hemsida: www.av.se.

Här finns färskare nyheter!
 
Senast uppdaterad 2012-03-30